År:

1977

Variationer:

Tillbehör:

None

Beskrivning:

Artoo Detoo - R2D2

Beskrivning:
R2D2 är liten, vit med inslag av blå, och röd. Toppen på figuren är chrome färgad. R2D2 har ett klistermärke som följer runt hela figuren.

Funktioner:
R2D2 kan snurra på toppen 360 grader, när man snurrar toppen så medför det ett klick ljud. Klick ljudet kommer ifrån en liten plastpigg på insidan vilken stoppar R2D2´s topp att snurra när den inte ska det.

Om inget klickljud hörs så är figuren trasig på insidan.

Övrigt:
R2D2 var en av dom första fyra figurerna som släpptes, men räknas in bland dom första 12(First 12).

R2D2 är ganska liten och figuren kan skiljas ifrån dom andra R2D2 via toppen, varianten kallas för "Solid Top" och har inte några special funktioner som tex Popup Lightsaber eller Sensorscope.

R2D2 Solid Top klassas som någorlunda ovanlig och brukar sälja högre än dom flesta andra figurerna.

Medan det finns väldigt många R2D2 så är det ovanligt att hitta en som har behållit klistermärket i mint skick.
Marknaden har ett överflöd av reproduktions(Repro)-klistermärken och många köper en R2D2 med repro klistermärke i tron om att det är original.

Linje och Tillverkare:

Varje saga har en början och 1977 så började sagan om Star Wars.

Kenner kunde då inte mäta den stora efterfrågan på leksakerna och istället så släppte dom i slutet av 1977 ett Early Bird certifikat som kunde bytas in mot dom fyra första figurerna.
Luke Skywalker, Princess Leia Organa, Chewbacca och R2D2.

Star Wars linjen sträckte sig ifrån 1977 till 1985 och såldes i nästan hela världen.
Det finns många bootlegs(olagliga kopior) på Star Wars där dom mest kända är dom Polska Imperium Kontratakuje och dom Turkiska Uzay.

Bootlegs och Knock offs har blivit mer och mer populära bland samlare och säljer för höga summor.

I original linjen så är Double Telescoping Darth Vader, Obi Wan Kenobi och Luke Skywalker bland dom ovanligaste som kom till produktion.
Det finns även flera prototyper på Rocket Fireing Boba Fett, som aldrig nådde produktion, då raketen var lätt att svälja, efter dom så kommer figurer som vinyl cape Jawa,Blue Snaggletooth och Yakface.

Dom sista 17 figurerna(Return of the Jedi 1984 och Power of the Force 1985) gavs ut i ett ganska så litet antal och har ett högre värde än dom flesta tidigare figurerna.
Dessa var Lumat, Paploo, R2-D2 (With Pop Up Lightsaber), A-Wing Pilot, Han Solo (In Carbonite Chamber), Imperial Dignitary, Imperial Gunner, Luke Skywalker (Imperial Stormtrooper Outfit), Anakin Skywalker, Amanaman, Barada, EV-9D9, Lando Calrissian (General Pilot), Luke Skywalker (In Battle Poncho), Romba, Warok och Yak Face.

Varianter som Tri-Logo, Palitoy, Kanadensiska, Lili Ledy med flera har stigit i värde, även figurer som Smile Face Lando och Small Head Han Solo går lite högre jämfört med dom vanligare varianterna.
Small Head Han Solo var en av dom första 12 figurerna som släpptes, för att senare få ett större huvud.

Kenner släppte även linjen Droids som var till en tecknad serie med samma namn, även serien Ewoks fick några figurer.